Zonder woorden

Voor de één een gezelschapsdier, voor de ander een volwaardig lid van het gezin en voor een kleine groep een inspiratiebron, een helpende hand en soms zelfs een leraar. Maar altijd - of je je er nou bewust van bent/wilt zijn of niet - een spiegel. Zoals alles om ons heen een spiegel is.

Sinds de komst van onze Doberdame Dakota, in 2001, ben ik me voor het eerst gaan realiseren dat een hond weliswaar niet tot hetzelfde ras behoort als ik, maar dat hij daardoor niet minder empathisch, minder bewust en/of minder spiritueel is als ik. Helaas is ons Dakootje op 21 april 2011 terug naar Thuis gegaan, maar ze laat ontelbaar mooie, indrukwekkende en zelfs wonderbaarlijke herinneringen achter.
Fadyen, onze reu uit 2007, is een heel ander soort hond, maar ook bij hem hoef je maar in de ogen te kijken om een wereld van wijsheid en begrip te zien. Tijdens een groepsmeditatie verbijsterde hij alle aanwezigen door langs de groep te blijven lopen en de deelnemers die 'te hoog' gingen te aarden door met zijn kop in hun knieholte te duwen. We stonden er bij en keken er naar.

Ik besef dat het een enorme stap uit het 'gewone denken' is. Maar STEL...stel nou dat honden hun plek in huis kunnen gebruiken om met ons samen te werken. STEL nou dat hun 'simpele' kijk op de wereld kan helpen om onze aanéénschakelingen van drama en emoties te relativeren. STEL nou dat jouw hond écht begrijpt wat je voelt en bedoelt en dat dit begrip wederzijds zou zijn. STEL dat die gedachten die je soms hebt, die van de hond lijken te komen, geen fantasie is. Geen verzinsels. STEL dat jouw hond, zonder een woord uit te spreken, met jou in gesprek zou kunnen gaan. Zou er dan geen nieuwe wereld opengaan?

En nee, je hoort mij niet zeggen dat mijn visie op onze viervoeters de waarheid is. Je hoort mij zeggen dat het mijn waarheid is. Het is mijn persoonlijke ervaring, zowel met Dakota als met Fadyen, dat een hond veel te melden heeft, zodra je bereid bent om echt te luisteren. En dat is een flinke stap buiten de box. Maar we gaan 'm toch maken door in deze rubriek Fadyen aan het woord te laten. De wereld van een hond, door de ogen van een hond.

Durf je alle vastomlijnde ideeën over wat wel en niet mogelijk is, los te laten? Dan wens ik je veel leesplezier!

Syl