Van gedachten veranderen

Donderdag 30 augustus 2012/ door Angelique Moorman

Tegenslagen in het leven… wie kent ze niet? Maar wat zijn tegenslagen nu eigenlijk? Een tegenslag is bijvoorbeeld een ervaring dat iets niet gaat zoals je wilt en dat roept bij jou gedachten op die je negatieve gevoelens en emoties opleveren, wat maakt dat de ervaring als negatief bestempeld wordt en daarmee als tegenslag. Nu heb ik het in mijn schrijfsels al wel eens vaker gehad over verwachtingen, idealen en perfectionisme die er allemaal voor kunnen zorgen dat we teleurgesteld worden wanneer deze niet bereikt worden. Maar tegenslagen kunnen ook ‘van buiten’ komen, ons worden opgelegd naar ons idee… Denk maar eens aan het verliezen van je baan, ernstige ziekten die bij jou of je dierbaren op het pad komen, een auto-ongeluk, of wat dan ook. Spiritueel gezien zou je ook deze dingen kunnen beschouwen als een signaal. Voor velen gaat dit echter te ver.

Ikzelf hecht er wel waarde aan, omdat in mijn ogen deze tegenslagen komen op een moment in je leven dat jij er iets mee kunt, je leven een meerwaarde kunnen geven wanneer je er op een positieve wijze mee om leert gaan. Zo kan een periode van werkeloosheid heel zinvol zijn om de dingen in je leven te overdenken, op een rijtje te zetten, een tijd voor zelfbespiegeling, stilstaan bij wie je nu eigenlijk bent, wat je wilt, wat je kunt, etc.. Een situatie waar ik zelf over mee kan praten.

Manlief werd werkeloos waardoor niet alleen hij, maar ook ikzelf de effecten daarvan konden ervaren. Ook onze relatie werd onder de loep genomen. Niet makkelijk allemaal, vaak ook zeer confronterend, maar wanneer je er op een opbouwende manier mee om leert gaan, de dingen van een positieve kant leert bekijken, zie je dat zo’n periode van werkeloosheid juist nieuwe mogelijkheden schept. Daarin meegaan is niet zo makkelijk als je merkt dat je vastgeroest zit in oude gewoontepatronen, als je merkt dat je bepaalde dingen niet zo makkelijk los kunt laten, als je merkt dat je als het ware een sprong in het diepe waagt doordat je alle zekerheid in de basis van je bestaan mist. Inkomsten en relatie in grote roerigheid… en dan je eigen gevoel van zelfvertrouwen, dat wordt danig op de proef gesteld. Althans dit is dan mijn ervaring.

Na een heftige tijd komt er nu weer vooruitgang in, kan ik meer in mijn kracht gaan staan en heb meer zelfvertrouwen, kan Zijn vanuit mijn kern, kan leven in het Hier en Nu, simpelweg Zijn. En zowaar straalt dat uit… Natuurlijk ben ik ook maar een ‘gewoon’ mens en heb nog zo mijn reserveringen bij een aantal zaken, maar over het geheel lijkt het nu toch de goede kant op te gaan en stap ik vol vertrouwen de toekomst tegemoet, maar vooral vanuit het Hier en Nu.

Mijn energetische vakantie in Engeland heeft me geleerd dat tijd en ruimte slechts subjectief zijn, dat wij werkelijk kunnen leven als lichtwezens in een mensenjasje in het Hier en Nu. Soms lieten we de pendel op een kaart bepalen waar we naartoe gingen en ook intuïtief gingen we ‘onze neus’ achterna… Zo kwamen we op mooie plaatsen, krachtplaatsen en hadden we mooie ontmoetingen met mensen én dieren en deden we net die dingen die op dat moment nodig waren. Op die manier leven is natuurlijk een ideaalbeeld in deze maatschappij waar we geld nodig hebben om te overleven, om onze rekeningen te kunnen betalen, maar daar even van te proeven, laad me op om alles weer aan te kunnen en helpt me vanuit die mooie energie te kunnen leven.

Zo kijk ik nu ook naar onze tegenslag, het werkeloos worden van mijn man, dat precies op het juiste moment in ons leven is gekomen om vastgeroeste patronen te doorbreken. Hoe we er nu verder mee omgaan is natuurlijk geheel aan onszelf, dat zijn onze keuzes. Natuurlijk hebben wij wel meer tegenslagen in het leven ervaren en wanneer je er middenin zit ben je daar alles behalve blij mee. Vaak kun je pas achteraf zien wat het met je gedaan heeft, zo’n tegenslag. De kunst is nu om de gevoelens en emoties die bij een tegenslag komen te aanvaarden, je gedachten te bekijken waardoor deze gevoelens en emoties ontstaan, er niet over te oordelen, maar te toetsen aan de realiteit en het nut en je gedachten te veranderen waar nodig, zodat je weer mogelijkheden gaat zien. Problemen transformeren in uitdagingen! Kortom jezelf onder de loep nemen!

‘Jij hebt makkelijk praten’, denk je nu misschien. Heb maar eens te maken met een kind dat ongeneeslijk ziek is en uiteindelijk daadwerkelijk sterft. Waar is dát dan goed voor? Ook ervaringen die wij als mens niet kunnen verklaren zijn ergens goed voor, hebben nut voor de spirituele ontwikkeling van de ziel, voor de ziel van de betrokkene en/of zijn/haar omgeving. Het ziekte- en wellicht sterfproces kan onderdeel zijn van onze ervaringen die wij op mogen doen als mens. En dan komen we bij weer uit bij het begrip ‘tegenslag’. Want als we onze ervaringen niet kunnen begrijpen, zullen de gedachten navenant zijn en derhalve zal de ervaring als negatief gevoeld worden.

Tegenslagen zijn er dus om van te leren, om van te groeien, om problemen te leren omzetten in uitdagingen. De kunst zit ‘m in het veranderen van onze gedachten! Daardoor zullen de gevoelens en emoties die daaruit voort komen veranderen en van daaruit zijn wij als mens in staat om bijvoorbeeld onze gedragspatronen te veranderen, waardoor wij een leven kunnen leiden dat overeenkomt met de bedoeling van ons leven, ons levensdoel wat wij mogen verwezenlijken. Inzicht en begrip zijn dus onze sleutels tot een ruimer Bewust Zijn waardoor we in onze kracht kunnen staan en onze mogelijkheden, ons potentieel, naar buiten kunnen brengen. Zo voeden wij ons innerlijk lichtje, waardoor we kunnen stralen, we staan in onze kracht en kunnen laten zien wie wij werkelijk zijn en daardoor zullen vele anderen daarvan mee kunnen profiteren.

Ik merk dat ik tegenwoordig steeds meer in vertrouwen en verbinding met een hoger Bewust Zijn kan leven en dan is het werkelijk genieten van al wat het leven brengen kan, potentieel herkennen en stappen zetten om dat tot uiting te brengen en vooral leven in het NU. Dit gun ik werkelijk iedereen! Succes dus met alle tegenslagen, dat je je problemen en moeilijkheden kunt transformeren in uitdagingen en spirituele groei!

Angelique Moorman