Is jouw leven een succes?

Donderdag 29 november 2012
door Angelique Moorman

Wanneer is het leven een SUCCES? Wanneer we de uitdagingen van het leven meemaken en in moeilijke situaties zitten is het vaak enorm moeilijk om nog te zien dat je leven ondanks alle problemen toch succesvol kan zijn. Want vaak denken we bij succes aan het verwerven van macht en/of materiële winst.

Wanneer we in een moeilijke situatie zitten hebben mensen de neiging heel erg te kijken naar dat wat niet goed gaat op dat moment. Neem nu bijvoorbeeld ziek zijn. Dan zien velen alleen de beperking, omdat ze dingen niet kunnen doen die ze gewend zijn te doen en willen ze graag weer beter worden om weer vooruit te kunnen met hun dagelijkse dingen. Dat ziek-zijn een functie heeft, daar gaan ze vaak aan voorbij. Dat ziek-zijn een signaal kan zijn om een bepaalde kant uit te kijken in het leven, een signaal om ons te prikkelen om een bepaalde uitdaging in het leven aan te gaan, dat zien we vaak niet. Ziekteprocessen zelf kunnen ons helpen bepaalde ervaringen op te doen, die later zeer waardevol kunnen zijn in ons leven.

Zo heb ik zelf jarenlang geleden onder veelvuldig voorkomende zware migraine-aanvallen, had fibromyalgie en nog veel meer lichamelijke klachten. Pas op het moment dat ik deze klachten in hun signaalfunctie herkende, trad er verbetering op, omdat ik mijn levenswijze ging veranderen. Ze vertelden mij wat ik moest veranderen. Toen ik die veranderingen doorvoerde, verdwenen de klachten. Sommige klachten zijn makkelijker aan te pakken dan andere, maar dat ze ons iets vertellen is me nu inmiddels wel duidelijk. Dus hoe beroerd en belabberd ik me ooit ook gevoeld heb, ze leiden mij naar een succes-ervaring: genezing! Sterker nog, ik heb hiervan mijn beroep gemaakt, de signaalfunctie van klachten leren begrijpen en mensen handvatten geven hun leven te veranderen. Daarmee dragen zij zelf bij aan hun genezing en/of verbetering van hun kwaliteit van leven. De kennis op dit gebied blijft groeien en deze te mogen delen en uitdragen ervaar ik als een succes.

Ook moeilijke situaties in de relatiesfeer kunnen zo hun bijdrage leveren aan het groeiproces. Persoonlijk heb ik turbulente jaren achter de rug, waarvan de laatste het heftigste, maar waardoor me veel duidelijk is geworden en ik mijn relatie ben gaan herkennen als de spiegel die we voor elkaar zijn. En in wezen zijn alle relaties spiegels voor je, of dat nu de relatie met een levenspartner betreft, de relatie met je ouders, kinderen, kleinkinderen, familie, vrienden, kennissen of zelfs ‘toevallige’ ontmoetingen. Zodra er een interactie tussen mensen (en dieren) plaatsvindt kun je daarin een spiegelfunctie herkennen. Zó mooi als je dat gaat beseffen… een succes-ervaring!

Kern van dit verhaal is natuurlijk wel, dat je de signalen moet gaan herkennen en in de spiegel moet durven kijken en dan ook nog eens de benodigde veranderingen door moet kunnen en durven voeren in je leven. En dat heeft alles te maken met Bewust Zijn! Maar makkelijk? Nee, absoluut niet! Niet in mijn geval. Veranderingen doorvoeren in het leven is niet makkelijk! Maar je krijgt er zoveel voor terug!

Al deze dingen, dus ook en vooral ervaringen die we als negatief voelen, zorgen ervoor dat we ons kunnen ontwikkelen, kunnen groeien en daarmee zorgen ze voor een succes-ervaring! Dus als je mij vraagt, wanneer is het leven een SUCCES? Dan zal ik zeggen: als mijn ervaringen bijdragen aan mijn persoonlijke ontwikkeling, aan mijn groei, en als anderen daar dan ook nog eens een graantje van mee mogen pikken, is dat mooi meegenomen.

Angelique Moorman