11-08

In verbinding staan

Donderdag 11 augustus 2011 / door SYL

De eerste weken van september staan op verschillende manieren in het teken van communicatie. Zo vindt van 3 tot 11 september 2011 voor de vijfde keer 'de week van het schrijven' plaats en is op 8 september wereldwijd aandacht voor Alfabetisering. Natuurlijk is het geschreven woord slechts een klein onderdeel van de mogelijkheden om met elkaar te communiceren, maar wel een hele belangrijke. In ieder geval reden genoeg om de rode draad van deze Spiritueel enzo te richten op communicatie. 

Nu is communicatie natuurlijk een breed begrip, maar volgens het Nederlandse woordenboek betekent communiceren letterlijk: in verbinding staan (Bron: VanDale) en ik werd geraakt door die omschrijving. In verbinding staan. Verbonden zijn. Ik begreep opeens waarom communicatie voor mij altijd een passie is geweest. Niet alleen het schrijven van verhalen, gedichten en teksten - waar ik al op jonge leeftijd mee begon - maar het willen overbrengen van boodschappen. Het inspireren. Het motiveren. Het heeft altijd centraal gestaan in mijn leven. En nu snap ik waarom. Hierdoor ervaar ik verbondenheid.

Vooral nu mijn communicatie niet begint en ophoudt bij mijn medemens. Door het herkennen van boodschappen in diverse situaties, ben ik eigenlijk in een constante communicatie met het universum. Mijn communicatie met onze hond, Fadyen, is bijzonder en mijn gesprekken met Henry worden ook niet door iedereen als 'normaal' beschouwd.
Toch is communicatie, in de meest brede betekenis van het woord, wat mij betreft buitengewoon normaal. Als je, net als ik, gelooft dat alles en iedereen op één of andere manier met elkaar verbonden is, met elkaar samenwerkt, dan is er dus tussen alles en iedereen een vorm van communicatie. Een manier om met elkaar in verbinding te staan.

Dankzij de hedendaagse technieken kunnen we hiervoor gebruik maken voor tastbare technieken, zoals de sociale media. Maar ook minder tastbare vormen van communicatie zijn een manier om met elkaar in verbinding te staan. Natuurlijk vind ik het geweldig om via mail of andere kanalen te lezen dat deze e-krant weer heel inspirerend was, maar je kunt het ook gewoon even bewust denken. Communicatie is tegenwoordig al heel eenvoudig, maar het kan nog simpeler. Dus denk gewoon even aan me. Of aan iemand die het moeilijk heeft. Of aan iemand die je eigenlijk niet durft te spreken. Of aan iemand die niet meer fysiek aanwezig is. Ga in verbinding staan. Ervaar de verbondenheid. Voel de aanwezigheid. Je bent niet alleen.