Geen verliezers

donderdag 29 november 2012 / door Syl

Succes. Het is één van de meest fascinerend begrippen die ik ken, omdat het voor iedereen weer iets anders betekent. Natuurlijk, in het algemeen kan succes uitgelegd worden als 'gunstige afloop of resultaat' (Bron: freedictionary) maar toch is de uiteindelijke ervaring van succes heel persoonlijk. Het heeft, mijns inziens, alles te maken met hoe hoog je de lat legt. Voor jezelf en voor het eindresultaat.

Lange tijd vond ik iets pas 'succesvol' als het eindresultaat echt volledig voldeed aan wat ik voor ogen had toen ik aan het betreffende project begon. En drie keer raden...dat gebeurde dus niet zo vaak. Want natuurlijk is het raadzaam om een bepaald doel voor ogen te houden, maar vervolgens gaan allerlei factoren meespelen, waardoor het eindresultaat er toch iets (of heel) anders uit kan zien.

En dat voelt dan als fout. Een misser.

Inmiddels ervaar ik het heel anders. Een duidelijk voorbeeld was onze wens om een Spiritueel Centrum op te zetten in het buitenland. Belgische Ardennen, de Eifel..we konden er wel een paar mooie plekken voor bedenken. En we zijn er ook echt heel serieus mee bezig geweest. Het is niet gelukt. En dat voelde als falen, want de droom was ZO sterk. Ik begreep er niets van.

Nu, achteraf gezien, ben ik enorm blij dat het NIET gelukt is. Ik vond het geven van workshops en lezingen heel leuk, maar inmiddels heb ik ontdekt dat mijn hart pas echt gaat zingen als ik aan het schrijven ben. Ik vul daar een groot deel van m'n dagen nu mee en voel me dus enorm gezegend. Stel je voor dat ik nu een Spiritueel Centrum zou hebben... ik moet er eerlijk gezegd niet meer aan denken.

Dus nee, ik voel me geen verliezer. Integendeel. Waardoor ik me afvraag of er - universeel gezien- wel iets bestaat als verliezers. Want zelfs het grootste verlies biedt een mogelijkheid om het beter voor jezelf te maken. Dus ik blijf niet hangen in wat er allemaal niet is gelukt. Ik blijf niet vasthouden aan hoe het allemaal anders is gelopen.

Kortom: voor mij heeft succes nu veel meer met proces te maken. Als ik trouw kan blijven in een lastige situatie, als ik kan blijven kiezen om te schrijven, terwijl mijn freelance klus is gehalveerd (en mijn salaris dus ook), als ik liefdevol kan reageren op een persoonlijke aanval, als ik - ondanks mijn lichamelijke beperkingen - nog van alles doe... dáár liggen voor mij de parels van succes.
En soms lukt het me zelfs om vertrouwen te hebben in ieder eindresultaat dat op tafel komt. Dat in principe alles een succes is, zodra je in staat bent om het als succes te ervaren. En dat geldt dan weer voor het hele leven.

Syl